Sådan kommer du godt i gang med din køkkenhave

Vil du gerne dyrke dine egne krydderurter og grøntsager derhjemme i haven? Er du lidt i tvivl om, hvordan man egentlig kommer i gang med en køkkenhave? Så læs med her, hvor du får en række tips til, hvordan du skal gribe projektet an.

Få styr på de praktiske rammer

Først og fremmest skal du overveje, om du skal have køkkenhave i et drivhus eller i eksempelvis højbede. Et drivhus har naturligvis den fordel, at planterne her får væsentligt mere varme, og at du derfor kan vælge mere sarte og eksotiske afgrøder. Til gengæld fylder et drivhus en hel del, og det kræver vedligehold i forhold til at undgå eksempelvis alger og svamp. Dertil kommer, at du skal være påpasselig med at lufte ud i et drivhus for at sikre, at der ikke bliver for fugtigt derinde. Sidst, men ikke mindst, kan nogle afgrøder faktisk få for meget sol og varme, hvis de står i et drivhus, og du kan derfor være nødsaget til at skærme af indimellem.
Disse problemer har du ikke med højbede. Her kan du til gengæld have svært ved at være sikker på, at dine planter får nok sol og varme i løbet af den danske sommer. Desuden kan det naturligvis være svært at kontrollere mængden af vand, planterne får. Uanset hvad du vælger, er der altså fordele og ulemper.

Giv dine afgrøder en god start på livet

Når du skal anlægge køkkenhave, skal du have sået nogle frø. Disse skal gerne spire godt og grundigt, så de kan få et solidt net af rødder, inden du planter dem ud. For at give dem en god start på livet, kan du med fordel lade dem spire i æggebakker i en solbeskinnet vindueskarm. Fordybningerne i æggebakkerne gør dem helt perfekte til spirende frø, så lad endelig være med at smide dine æggebakker ud, hvis du har planer om at skulle have en køkkenhave. Når frøene er spiret godt, og der udendørs er de rette temperaturer, kan du plante dine små babyplanter ud.
Sørg for, at du har fået fat i noget lækkert jord, du kan plante dem i. Er der tale om krydderurter, kan du vælge at købe særlig krydderurtemuld. Sørg desuden for at vande planterne godt og grundigt, når de er blevet sat. Du kan også gøde med naturgødning, hvis du finder det nødvendigt. Behovet for gødning afhænger i høj grad af den muld, planterne bliver sat i.

Plant smart for et bedre resultat

Hvis du ønsker at få det absolut bedste udbytte af din køkkenhave, gør du klogt i nøje at overveje, hvilke planter du sætter sammen. Det gælder eksempelvis, at hvidløg og jordbær har godt af at stå sammen i skøn forening. Sådan findes der flere forskellige plantekombinationer, som giver et endnu bedre udbytte, end hvis planterne stod hver for sig. Det skyldes, at forskellige planter optager forskellige næringsstoffer fra jorden. Sætter du mange planter sammen, som alle har brug for de sammen næringsstoffer, kan du risikere, at der ikke er nok til dem alle. Derfor er det fornuftigt at sætte planter med forskelligartede behov sammen, således at der er nok af de gode nærringsstoffer til alle planterne. Så kan de leve i en symbiose i køkkenhave, og du kan slippe for at måtte gøde nær så ofte for at få et godt resultat.
Sørg desuden for, at dine planter ikke står for tæt. Har de forskellige afgrøder ikke nok plads og luft, kan du risikere, at de dør. Du kan nemt finde ud af, hvor mange planter du kan sætte pr. kvadratmeter, så tjek op på dette, inden du tæppebomber dit højbed eller drivhus med planter.